0
nitrollers-200px

Elektromos roller kategóriák

Elektromos roller kategóriák

Az e-rollerek világa villámgyorsan változik és a kínálat szinte naponta bővül. Minden évben új modellek tucatjai jelennek meg, egyedi specifikációkkal, a maguk előnyeivel és hátrányaival. Miközben próbáljuk megtalálni az igényeinknek leginkább megfelelő rollert, könnyű elveszni a wattok, amperek és egyéb tulajdonságok tömkelegében. Hogy megkönnyítsük az eligazodást, megpróbáljuk kategorizálni a piacon fellelhető elektromos rollereket a legfontosabb tulajdonságaik alapján.

Első körben négy szempont szerint tudjuk csoportosítani őket:

1. Ár alapján: belépő szintű, középkategoriás és prémium (áru) rollerek

2. Felhasználás módja szerint: városi, off-road és verseny rollerek

3. A felhasználó életkora szerint: gyerek vagy felnőtt roller

4. Specifikációk szerint: kerékméret, akku kapacitás, végsebesség, összecsukhatóság, felfüggesztés, ülés, stb.

1. Ár szerint:

Nézzük hát sorban, kezdve a belépő szintű elektromos rollerekkel:

Ahogy a nevük is sugallja, ez a belépő kategória az elektromos rollerezés világába. Jellemzően kis hatótáv és 20km/h óra körüli maximális sebesség jellemzi ezeket a rollereket. A kínálat belőlük iszonyatosan széles, az ismertebb márkák (Xiaomi, Ninebot) mellett már a nagyobb üzletláncoknak saját modelljeik is megjelentek ebben a kategóriában, a többi kevésbé ismert, jellemzően kínai márkáról nem is beszélve.

Ebben a szegmensben sokszor ugyanaz a dizájn köszön vissza más-más márkanév alatt, és azokat célozzák akik a legszűkebb büdzséből próbálnák kihozni a roller vásárlást. Így aztán a kínált funkciók is végesek és kb. 1-2 évnyi használatra vannak tervezve. Érdemes olyan rollert választanunk amihez itthon is találni alkatrészeket. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egy nagyobb emelkedőn vagy egy súlyosabb pilóta esetében néha lábbal is be kell segítenünk a hajtásba, mert a legjellemzőbb 250-300 Wattos motorok csak az akku teljes töltöttségi szintjén adják le a maximális teljesítményüket, ahogy az akku merül úgy érezzük majd a csökkenő erőt is.
Sajnos ebben a kategóriában kiemelten körültekintőnek kell lennünk, mert ahogy az a lentebb hivatkozott cikkből kiderül, az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma által tesztelt elektromos járgányok túlnyomó többsége megbukott.

Jómagam egy első generációs Xiaomi M365-el kezdtem a rolleres pályafutásomat, amivel egy évig intéztem a budapesti munkába járást, mielőtt igényét éreztem volna a nagyobbra váltásnak. Az első egy évben több meghibásodásom is volt, de a garanciának és a szervízháttérnek köszönhetően ezek viszonylag hamar megoldódtak.

A középkategória

Ez egy kicsit nehéz kategória, mert vannak rollerek amik áruk alapján ide sorolhatók de teljesítmény vagy minőség alapján inkább mégsem. Ha mégis be kellene lőni egy ársávot, akkor valahol 250 ezer és 600 ezer köztit mondanám, bár a gyenge forint/dollár árfolyam és a magas infláció miatt a sáv mindkét vége inkább felfelé kerekítendő.

A közepes árfekvésű roller az egyik legjobb választás, ha gyakori ingázásra keres megoldást. Lényegesen jobbak, mint a budget modellek, hosszabb életűek, jobb a teljesítményük, és néha még a piac legdrágább rollereivel is felveszik a versenyt. Itt találjuk az első terep rollereket is, amelyek keményebb terepet is kibírják, valamint olyan funkciókkal lehetnek felszerelve, amelyek a minőség egy magasabb fokát képviselik anyaghasználatban és összeszerelésben, továbbá olyan műszaki jellemzőkkel rendelkeznek, mint például hidraulikus fékek, rugós felfüggesztés, 40-50 km/h feletti sebesség és 30-50km hatótáv – vagy akár a dupla motor által kínált összkerékhajtás.
Természetesen ebben a kategóriában is sok a romlott alma, úgyhogy nyitva kell tartani a szemünket.

Számomra egy Kaabo Mantis Dual jelenlette a belépőt ebbe a kategóriába, és a kezdeti technikai nehézségek után egy felejthetetlen élménnyel lettem általa gazdagabb. Ég és föld volt a különbség a korábbi M365-höz képest, de nyilván ezt az ára is tükrözte.

A prémium kategória:

Itt már millió forint körül kezdődnek az árak és határ a csillagos ég. Ezeket az árakat gyakran a nagy akkumulátor, nagy teljesítményű motorok és motorvezérlők, a megbízható elektronikai megoldások és a kifinomult futóművek és lengéscsillapítók indokolhatják. 100km feletti hatótáv, 100km/h feletti sebesség és lényegesen nagyobb fizikai paraméterek jellemzik ezt a kategóriát, melynek fő célja, hogy a lehető legjobb technológiai megoldásokat vonultassa fel.

Ebben a kategóriában már kevesebb az ismeretlen brand, viszont érdekesség, hogy a belépő kategóriában említett Segway Ninebot képviselteti magát a versenyrollerek piacán is a GT sorozatával, de nem lenne teljes a lista Dualtron vagy a Nami nélkül – hogy csak az itthon elérhető márkák közül említsek párat.

2. A felhasználás módja szerint:

A különböző modellek különböző funkciókkal rendelkeznek, amelyek meghatározzák, hogy hol használhatjuk őket. Egyes rollerek kisebb és sima, levegővel töltött gumiabroncsokkal rendelkeznek a maximális kényelem érdekében, melyek elsősorban utcai használatra teszik őket a legalkalmasabbá. A legtöbb a piacon elérhető roller ebbe a kategóriába esik.

Mások erős felfüggesztéssel, off-road gumikkal és komolyabb mászási képességekkel rendelkeznek, amelyeket kalandos terepre terveztek. Ezekből a típusokból lényegesen kevesebb van, bár a középkategóriában már vannak terepezésre is alkalmas modellek.  Ezeknek azonban jellemzően magasabb az áruk és a gazdáik nem szivesen viszik poros, kavicsos off-road terepre.
Részben innen is született az ötlet, hogy a bérelhető Wolf Warrior X rollereinkkel vezetett off-road túrákat szervezzünk. Így bárki kipróbálhatja ezt az újszerű élményt anélkül, hogy saját rollerét féltené vagy még mielőtt eldönti, hogy beruházzon-e egy ilyen kategóriájú elektromos rollerbe.

Egy harmadik kategória pedig a versenyrollereké, amelyek minimális lengéscsillapítással, kiváló minőségű gumikkal és tuningolt elektronikával a versenypályára lettek kitalálva. Itt a fő cél a minél nagyobb végsebesség, kis légellenállás és átlagon felüli gyorsulás.

3. A felhasználók kora szerint két kategória van:

A gyerekeknek való rollereknek van néhány kulcsfontosságú jellemzője: alacsony magasság, alacsony sebesség, és csak néhány olyan funkció, amely nem zsúfolja túl a kormányon lévő kezelőszerveket.

Ezeket a rollereket gyakran életkor szerint tovább kategorizálják, és a következőképpen osztják:
gyerekeknek 7 éves korig
8 és 11 év közötti gyerekeknek
12 és 15 év közötti gyerekeknek
A 16 év feletti fiatalok általában elég felnőttnek számítanak már ahhoz, hogy egy hagyományos elektromos rollert tudjanak vezetni.

Amikor elektromos rollert vásárol egy gyereknek, figyelembe kell vennie a gyerek személyiségét is, hogy jól fog-e vigyázni rá, vagy megőrül-e vele, mennyit fog vele közlekedni napközben stb.

A legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni annak eldöntésekor, hogy egy roller felnőtteknek készült-e, az a súlykorlátozás. A felnőtt rollerek súlyhatára mindig sokkal nagyobb, általában 100 kg feletti.

Érdemes megnézni az eroller méretét és kormány magasságát is. A gyerek rollereknek gyakran nagyon rövid taposójuk van, alacsony kormánnyal, így a fiatal pilóta könnyen elérheti őket. A felnőtt rollerek viszont sokkal magasabb és szélesebb kormányrudakkal rendelkeznek, és jellemzően olyan kisegítő lehetőségeket kínálnak, mint az LCD-képernyő, állítható sebesség, sebességtartó stb.

4. Egyéb specifikációk szerint:

Kerékméret és gumik:

Ökölszabály szerint minél nagyobb egy roller kereke, annál jobban elnyeli az úthibákat és annál kevésbé akadhat el valamiben. A kis kerék ugyanazon a távon többet fordul, tehát a benne lévő csapágy hamarabb elérheti az életciklusa végét. A nagyobb keréken többnyire nagyobb a gumi vastagsága is, ami tovább javítja az utazási komfortot. A középkategóriára jellemző a 10 colos kerékméret (gumival együtt értendő), míg a belépő szinten a 8 és 8.5-ös a legelterjedtebb.
Ami a gumikat illeti, vannak szabványos pneumatikus gumiabroncsok, belső tömlővel és anélkül, valamint tömörgumi abroncsok. A levegővel töltöttek jobb menetkényelmet nyújtanak, de kilyukadhatnak, míg a tömörgumik, amelyekben nincs levegő, kicsit kevésbé kényelmesek, de defekttel sosem kell megküzdeni velük. Örök vita folyik arról, hogy a tömör vagy a pneumatikus abroncsok jobbak-e, és ez mindenkinek a személyes preferenciáin és vezetési igényein múlik. Gyakori vélemény, hogy a tömör gumiknál fennáll a veszélye annak, hogy a tömlő hiányában el nem nyelt rázkódás miatt sérülhet az akkuk ponthegesztése.

Összecsukhatóság:

Napjainkban a legtöbb elektromos roller összecsukható, kivételt talán a széles gumis, chopper szerű úgynevezett monster rollerek képeznek. Az összecsukás megoldásai nagyon eltérőek és egyben ez egy fontos minőségi kérdés is, hogy ne kelljen attól tartanunk, hogy menet közben törik ketté alattunk az összecsukó mechanizmus. Vannak rollerek amelyek összecsukás után a kormányrúdnál fogva megemelhetők és szállíthatók, míg másoknál ez nincs ilyen okosan kitalálva, vagy a súlyuk miatt nem annyira egyszerű megemelni így őket. Érdemes a fizikai méreteket megnézni összecsukott állapotban is, mert például egy Wolf King összecsukva hosszabb, mint menetkész állapotban, így pl. autóban való szállításnál ez külön szempont lehet.

Ülések:

Az e-rollereket általában álló járműnek tekintik, de sok modell támogatja az ülés felszerelését is. Csak néhány roller érkezik beépített üléssel, és a legtöbbet utángyártottan kell megrendelni.

Nos, ami az ülős e-rollert illeti, két fő típusa van: egy normál roller extra üléssel a taposón vagy egy üléses e-roller, amelyet segédmotoros kerékpárnak terveztek. A fenti képen látható, hogy a tervek meglehetősen eltérőek. Ez a különbség azonban ritkán befolyásolja a roller árát, és mindkét típus eltérő teljesítményszintű lehet, így azt kell kiválasztani, hogy milyen típusú megjelenést szeretne.

Motor, akku, vezérlő:

Lényegében ezek azok a fő alkatrészek, amik leginkább befolyásolják egy roller teljesítményét, ezért erre külön posztot lehetne írni. Mégis, hogy érintsük az alapokat, az alábbiakat érdemes megemlíteni:

A belépő szinten egymotoros, a középkategóriában már megjelennek a kétmotoros modellek. A két motor előnye, hogy eloszlik a terhelés, jobb a gyorsulás, nagyobb a mászási képesség és még sorolhatnám. Sok elektromos rollernél félreértésre adhat okot a motorra írt alapteljesítmény és a maximális teljesítmény közötti jelentős eltérés. A valódi teljesítményt a motorvezérlő áramerőssége (amper) határozza meg, így például két, egyformán 1000W-os motorral szerelt e-roller között óriási eltérés lehet a valóságban. Érdemes mindig a roller maximális teljesítményét nézni.

Az akku kapacitása megmutatja, hogy mennyi energiát képes eltárolni, de itt is félreértésre adhat okot, hogy egyes esetekben amper órában (Ah) , máskor pedig Watt órában (Wh) adják meg a kapacitásukat. Az összehasonlításhoz tudnunk kell az elektromos rendszer feszültségét, a Voltot (V). A képlet pedig a következő: Ah x V = Wh

Tehát például egy 28Ah-s akku egy 60 voltos rendszerben 1680 Wh-nak felel meg, míg egy szintén 28Ah-s akku egy 48 voltos rendszerben 1344 Wh-nak felel meg.  Ezt a számot már könnyebb összehasonlítani.

Végezetül:

Bármelyik kategóriából is választunk elektromos rollert, fontos tudni, hogy Magyarországon a KRESZ jelenleg nem ismeri és nem is szabályozza ezt a közlekedési formát, így használatuk csak saját felelősségre, különös körültekintéssel javasolt. Olvassátok el az e-rolleres biztonsági Top10 bejegyzésünket, ami a szabályozás hiányában is segíthet a biztonságos e-rolleres közlekedésben.

 

Ez a blogbejegyzés az escooternerds angol nyelvű bejegyzése alapján született.