0
nitrollers-200px

E-rolleres biztonsági Top10

Top10 biztonsági intézkedés e-rollereseknek

Az elektromos rollerek gyorsabban terjednek, mint a rájuk vonatkozó közlekedési és biztonsági ismeretek. Összeszedtük ezért a legfontosabb tudnivalókat, amelyek betartásával tehetünk a rolleres közlekedési kultúra fejlődéséért és magunkat meg a környezetünket is biztonságban tudhatjuk.

  1. Mindig viselj védőfelszerelést: Bukósisak, ez alap! Full-face (az állat is védő) sisak pedig erősen ajánlott. Ezen túlmenően védőszemüveget, védőkesztyűt és lehetőség szerint térd és könyékvédőt is. Nagyobb teljesítményú roller esetében javasoljuk a teljes felső testpáncélt gerincvédővel.
  2. Egy rolleren egyszerre csak egy ember utazzon. 
  3. Ne használj elektromos rollereket, ha alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt vagy.
  4. Két kézzel fogd a kormányt – ne legyen telefon sem más egyéb a kezedben.
  5. Tartsd a szemed az úton és lassíts le mielőtt hátranézel.
  6. Ne használj elektromos rollert esőben vagy havazásban, sem ezek után amíg nedves és csúszós az út.
  7. Ismerd és tartsd be a közlekedési szabályokat. Inkább vezess úgy, mintha mindig másnak lenne elsőbbsége. Hiába van elsőbbséged egy autóval szemben, ha nem adja meg, neked biztosan jobban fog fájni.
  8. Ne közlekedj a járdán! A rollered teljesítményének megfelelően válaszd meg, hogy hol közlekedsz. Kis roller esetében használd a kerékpársávot, nagyobb teljesítményű roller esetében a kerékpársáv mellett használhatod az autós sávokat is.
  9. Légy látható. Használd a fényszorókat és szükség esetén viselj láthatósági mellényt vagy fényvisszaverő felszerelést.
  10. Ellenőrizd a roller műszaki állapotát rendszeresen. Legyen jó féked és tartsd be az akkumulátor töltési és használati utasításait, hogy megelőzd a túlmelegedést, a túltöltést és a túlterhelést. Fordulj szakszervízhez, ha szükséges.

+1.  Tanulj mások hibáiból. Csatlakozz rolleres közösségekhez, tanulj mások tapasztalataiból.

Természetesen lehetne még sorolni, hogy milyen lépéseket tehetünk egy biztonságosabb rolleres közlekedési kultúra kialakításáért, de már a fentieket betartva is hozzájárulunk a saját és környezetünk biztonságához és az e-rolleresekről kialakult, olykor nem túl pozitív vélemény javításához.