0
elektromos-roller-kotelezo-biztositas

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás elektromos rollerre

Elektromos roller kötelező biztosítás

Újabb szempontok szerint kategorizálhatjuk az elektromos rollereket, attól függően, hogy kell-e rá kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötni vagy sem.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009.évi LXII. törvény 2024. április 30-án kihirdetett új rendelkezései szerint: 

  • Az egyes mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb). 
  • A gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e kgfb-t kötni az adott járműre. 
  • Minden olyan gépjármű esetében, amit nem vettek hatósági nyilvántartásba, (vagyis nincs rendszáma,) a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása! Ha nincs és kell, kössön rá biztosítást, vagy ne használja a járművet.

2024 július 16-tól lépnek életbe az új szabályok, a biztosítók oldalán is ezt a kezdő dátumot kell kiválasztani, hogy érvényes kalkulációt tudjunk csinálni. A bérelhető e-rollerek felhasználóinak is szintén felelőssége, hogy elenőrizzék, hogy az általuk használt rollerek bele esnek-e az említett biztosítandó kategóriába és hogy a tulajdonos vagy az üzembentartó kötött-e ennek megfelelő kgfb-t az eszközökre.

A MABISZ oldalán az alábbi magyarázó ábra segít eligazodni, hogy melyek az érintett kategóriák. Ahogy azonban azt a Signal Iduna biztosító is kiemeli, az ábra csupán tájékoztató jellegű és nem helyettesíti, nem egészíti ki és nem írja felül a hatályos jogszabályok rendelkezéseit.

Új KGFB kategóriák

A fentiek alapján tehát így foglalható össze a biztosítandó elektromos rollerek kategóriája:

  • a 25 kg-ot NEM meghaladó saját tömegű jármű, aminek tervezési sebessége meghaladja a 25 km/órás sebességet, vagy
  • a 25 kg-ot meghaladó saját tömegű jármű, aminek tervezési sebessége meghaladja a 14 km/órás sebességet.

Hogy pár konkrét példát is mondjunk a legnépszerűbb modellek közül:

  • Xiaomi rollerek (és klónjaik) – ezek jellemzően 25km/h órás sebességre vannak gyárilag korlátozva, súlyuk pedig nem éri el a 25kg-ot (15kg körül vannak), így tehát nem kell rájuk kgfb-t kötni.  
  • Kugoo Kukirin G2 – ennek mind a tömege mind pedig a végsebessége a 25-ös határ felett van, így kell rá a kgfb
  • Kaabo Mantis / Wolf Warrior, Dualtron modellek, Nami, Teverun és minden összkerékhajtású közép és felsőkategóriás rollerre kell a kgfb, hiszen ezek rendre 25km/h-nál nagyobb tervezésű sebességűek.

     

Mennyi az annyi?

A biztosítóknak június 8-ig kellett megalkotniuk az új csomagjaikat így a napokban több biztosítótársaság publikálta az „Egyéb gépjárművekre” vonatkozó, július 16-ától hatályos díjtarifáit. Több társaság is az eddig ismeretlen kategória esetében a segédmotor-kerékpár árazásából indult ki, ugyanakkor már most jelentősen eltérő díjszintek tapasztalhatók.

Területtől és életkortól függően az árak egy évre vetítve jellemzően 5–25 ezer forint között vannak.

Ha megvan a biztosításunk, akkor is közlekedjünk körültekintően, hiszen egy balesettől ez sem véd meg – ehhez pedig javasoljuk betartani az E-rolleres biztonsági top10-ben foglaltakat.